Αιγαίο: Tα κομάντα της Γαλλίας στο Αρχιπέλαγος - Σταθερά στο πλευρό των φρουρών της γαλανόλευκης - Το «Tonnerre» σκιά στις απειλές των πειρατών

Αιγαίο: Tα κομάντα της Γαλλίας στο Αρχιπέλαγος - Σταθερά στο πλευρό των φρουρών της γαλανόλευκης - Το «Tonnerre» σκιά στις απειλές των πειρατών

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας. Η συνεργασία σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και εξοπλισμών

αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία μπροστά στις προκλήσεις» είχε τονίσει μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και το Παρίσι φαίνεται ότι όχι απλά τηρεί αυτή την υπόσχεση αλλά φροντίζει με πράξεις να στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα. Πολλές φορές μάλιστα με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Όπως στη μεγάλη διμερή άσκηση «ΑΡΓΩ 2022» η οποία πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την 1η Οκτωβρίου στο Αιγαίο.

 

Άσκηση ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα ενοχλήσει έντονα την Άγκυρα. Αφού μεταξύ άλλων ένα από τα σενάρια της περιλαμβάνει και τον Αη Στράτη, νησί το οποίο βρίσκεται στο «στόχαστρο» των γειτόνων καθώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένο όπως και μια σειρά ακόμη ακριτικά νησιά.

Ήδη εν πλω και με προορισμό το Αιγαίο βρίσκεται το πανίσχυρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα ,πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για πλοίο με κωδικό όνομα «Thunder» μήκους 200 μέτρων το οποίο επιχειρεί για το Marine Nationale από το 2006. «Δίδυμο» με το FS «Dixmude» το οποίο το 2020 συμμετείχε στην εντυπωσιακή άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή.

Στην «ΑΡΓΩ 2022» θα συμμετέχει το Πολεμικό μας Ναυτικό με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», δύο αρματαγωγά αλλά και υποβρύχιο. Επιπλέον ηχηρό παρών θα δώσει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με αιχμή του δόρατος την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αλλά και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Στη διμερή διακλαδική άσκηση που διοργανώνει το ΓΕΕΘΑ καίριο ρόλο θα έχει και η 1ηΤαξιαρχία Αεροπορίας Στρατού με μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και επιθετικά Apache. Ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα ‘’γεράκια’’ της HAF. Η Πολεμική μας Αεροπορία θα συνδράμει σε όλα τα σενάρια με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom.

Επίκεντρο της άσκησης και πλοίο Διοίκησης θα είναι το Γαλλικό mphibious Assault Ship κλάσης Mistral. Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες ημέρες όλα τα πλοία θα πλεύσουν στον Παγασητικό όπου θα πραγματοποιηθεί το σχετικό briefing και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κύριο σκέλος της «ΑΡΓΩ 2022».Με ένα από τα σενάρια να προβλέπει αεροκίνητη ενέργεια στον Αη Στράτη με συμμετοχή του συνόλου των δυνάμεων που λαμβάνει μέρος και εκτέλεση από ελικόπτερα και κομάντος. Η επιλογή του ακριτικού μας νησιού κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν αφού με αυτό τον τρόπο το Παρίσι θέλει να στείλει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά σε αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία είναι δεδομένη και αναγνωρίζεται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από τη Γαλλία. Η οποία άλλωστε έχει δεσμευτεί για στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα έναντι κάθε απειλής.

 

Το τελικό στάδιο της άσκησης «ΑΡΓΩ 2022» θα πραγματοποιηθεί στη Σκύρο με μεγάλη αποβατική ενέργεια Γάλλων και Ελλήνων Πεζοναυτών και υποστήριξη τόσο από τα πλοία όσο και από αέρος από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και από επιθετικά ελικόπτερα Apache.

powered by social2s