Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Μετά από δύο χρόνια, που όλα ήταν “αλλιώς” λόγω πανδημίας , η τελετή του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε λίγες ώρες, με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να διαμηνύει

ότι δεν δεχθεί περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των πιστών που πρόκειται να παραστούν.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στην Ισραηλινή Αστυνομία την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 ενημερώνει ότι απορρίπτει κάθε προτεινόμενο περιοριστικό μέτρο που αφορά στην παρουσία πιστών εντός του Παναγίου Τάφου, στον αύλειο χώρο και περιβάλλοντα χώρο, στη στέγη ή στις εισόδους που οδηγούν σε αυτόν.

Την επιστολή υπογράφει ο Γέρων Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, με την οποία εκφράζει την αντίθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα επιχειρήματα της Αστυνομίας για περιορισμό στον αριθμό των παρισταμένων πιστών και συγκεκριμένα σε 1.700. Η επιστολή αναφέρει ότι ο αριθμός των παρισταμένων πιστών κατά την διάρκεια της Τελετής Αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο κυμαίνεται κάθε χρόνο μεταξύ δέκα χιλιάδων και έντεκα χιλιάδων ατόμων, o οποίος είναι η κανονική χωρητικότητα του Παναγίου Τάφου.
Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πιστών. Επομένως το επιχείρημα της Αστυνομίας ότι ο περιορισμός του αριθμού των παρισταμένων πίστων προτείνεται εξαιτίας ανησυχιών για τη «δημόσια ασφάλεια» στερείται λογικής βάσης.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατέστησε σαφές ότι θα προβεί ως συνήθως στις κανονικές διαδικασίες που αφορούν την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο και θα απευθύνει προσκλήσεις όπως κρίνει σκόπιμο και χωρίς περιορισμούς.

Ακόμη στην επίστολη του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητάει από την Αστυνομία να μην τοποθετήσει φράγματα στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, καθώς εμποδίζουν την πρόσβαση πιστών και ιερέων στον Πανάγιο Τάφο.

Στα Ιεροσόλυμα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετεβη χθες στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Σταύρο Κελέτση της ΝΔ και Γιάννη Σαρακιώτη του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη στην αποστολή στον Πανάγιο Τάφο, όπου το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει από αιώνων το προνόμιο της τελετής της αφής του Αγίου Φωτός.

Κατά την παραμονή της στην πόλη των Ιεροσολύμων η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, στον οποίο θα μεταφέρει την απόλυτη στήριξη του θεσμού στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παλαίφατο Πατριαρχείο από παρακρατικές τρομοκρατικές ενέργειες εξτρεμιστών στο Ισραήλ, που απειλούν τους χριστιανούς με εκτοπισμό από την Αγία Πόλη.

Το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται με ειδική πτήση της AEGEAN και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ειδικότερα το αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN που θα μεταφέρει το ‘Αγιο Φως και ολιγομελή διπλωματική αποστολή αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας στις 18:00.

Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί με τα αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air και σε 7 επιπλέον προορισμούς εντός της ελληνικής επικράτειας, τόσο με προγραμματισμένες όσο και με έκτακτες ειδικές πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, το Μ. Σάββατο το πρόγραμμα των προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, θα διαμορφωθεί ως εξής:

Δρομολόγιο – Πτήση – Ώρα

Αθήνα-Θεσσαλονίκη A3 126 19:35 – 20:30

Αθήνα-Αλεξανδρούπολη A3 146 20:10 – 21:05

Αθήνα-Χανιά A3 336 18:50 – 19:40

Αθήνα-Λάρισα OA 3002 (έκτακτη) 18:30 – 19:10

Λάρισα-Ιωάννινα OA 3003 (έκτακτη) 19:25 – 20:00

Ιωάννινα- Κέρκυρα OA 3004 (έκτακτη) 20:15 – 20:40

Κέρκυρα- Κεφαλονιά OA 3005 (έκτακτη) 20:55 – 21:20

Σε 8 προορισμούς θα διανείμει το Άγιο Φως η SKY express μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία με την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσει πτήσεις προς Ρόδο, Κω, Ηράκλειο – Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Μύκονο και Χίο, προκειμένου το βράδυ της Ανάστασης οι πιστοί να λάβουν το Άγιο Φως.

Η διαδικασία της μεταφοράς προς όλα τα σημεία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δρομολογίων της SKY express διαμορφώνεται ως εξής:

– Αθήνα – Ηράκλειο (GQ2022) Αναχώρηση 18:45 – Άφιξη 19:50

– Ηράκλειο – Κάρπαθος (GQ2022)Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:05

– Αθήνα – Ρόδος (GQ284) Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:20

– Αθήνα – Κως (GQ224) Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

– Αθήνα – Μύκονος (GQ234) Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

– Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

– Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

– Αθήνα – Χίος (GQ244) Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην Κύπρο

Τον συντονισμό και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Κύπρο υποστηρίζει και συντονίζει το Σώμα Εθελοντών SupportCY της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου με ιδιωτική πτήση από τα Ιεροσόλυμα, με την ευθύνη για τη μεταφορά και μετάδοσή του να έχει ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στη Λευκωσία και από εκεί θα διανεμηθεί σε όλη την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, το SupportCY μαζί με τους Ενωμένους Μοτοσικλετιστές Κύπρου (United Bikers), το ΕΤΕΑ και το AvgorouBikersClub θα μεταφέρει το Άγιο Φως σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου και η οργανωμένη Λέσχη Μοτοσικλετιστών StarClub Cyprus Chapter 1999, σε συνεργασία με τη VespaLambrettaClub of Cyprus, τους LemesosHarleyRiders και άλλες οργανώσεις θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε αρκετά σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Τέλος, αναφέρεται πως οι διαδρομές και τα σημεία παράδοσης του Αγίου Φωτός θα ανακοινώνονται στη σελίδα του SupportCY στο Facebook, ενώ για τις ακριβείς ώρες άφιξης στις κοινότητες, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί από τις κατά τόπους εκκλησίες

powered by social2s