Αιγαίο: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Απάντηση επί του πεδίου στον Ερντογάν αν κάνει τη μοιραία κίνηση

Αιγαίο: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Απάντηση επί του πεδίου στον Ερντογάν αν κάνει τη μοιραία κίνηση

Tην ώρα που η Ουκρανία φλέγεται, το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση με τη χώρα μας. Στην κορυφή της ατζέντας των τουρκικών προκλητικών

δηλώσεων, βρίσκεται και πάλι το αίτημα για αποστρατικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Μπορεί στην Αθήνα η πολιτική ηγεσία να αποδίδει την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας στα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ο... σουλτάνος προαναγγέλλει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας που, όπως τόνισε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να διευρύνει τις «γκρίζες ζώνες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές ακόμη και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης ή περιορισμένης στρατιωτικής παρουσίας επ’ αυτών. Ο λόγος; Για να προβάλει σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση τη θέση της και για περιορισμένη επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, που δεν θα εκτείνονται πέραν των χωρικών υδάτων τους. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχαινε την πάγια επιδίωξη της για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας στο μέσο του Αιγαίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών.

Στο ΓΕΕΘΑ όμως δεν εφησυχάζουν με τη διπλωματική κινητικότητα και τα ελληνικά «διπλωματικά χαστούκια», με τον Αρχηγό, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να θέτει σε ετοιμότητα τους τρεις Κλάδους από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να έχει δώσει εντολή για πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παράλληλα, δεν σταματά λεπτό την απαιτητική εκπαίδευση, με τα πλοία και τα υποβρύχια να πραγματοποιούν συνεχείς ασκήσεις από το Ιόνιο και το Μυρτώο, μέχρι το βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τουλάχιστον 25 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται καθημερινά εν πλω, ενώ σε ασκήσεις ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται.

Ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του, παραμένει σε κατάσταση μόνιμης επαγρύπνησης, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι «αστακοί», ενώ άνδρες των Ειδικών της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ εκπαιδεύονται συνεχώς ακόμα και στις πιο μικρές βραχονησίδες. Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαούσης έχει διαμηνύσει προς όλους να μην υπάρξει η παραμικρή αδράνεια και κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς να καταγράφεται και να γνωστοποιείται άμεσα.

 

Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, το πρώτο «γεράκι» της χώρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς διαμηνύει στους Έλληνες πιλότους να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, τονίζοντας και τον κίνδυνο προβοκάτσιας από τους Τούρκους.

«Όποια ενέργεια κι αν επιχειρήσουν οι Τούρκοι έχουμε άμεσες απαντήσεις. Είμαστε πανέτοιμοι για κάθε σενάριο, με πολλαπλές επιλογές αντίδρασης σε κάθε πεδίο», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού «Πεντάγώνου», επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να μην αφήσουν καμία κίνηση της Τουρκίας αναπάντητη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται συνεχώς, αυτό που απαιτείται πάντα όταν εξελίσσονται κρίσιμες καταστάσεις είναι ψυχραιμία, και απόλυτη γνώση της αποστολής.

 

 

powered by social2s