Το δημογραφικό βάζει λουκέτο σε σχολεία - 31 κλείνουν στην Πελοπόννησο λόγω έλλειψης μαθητών

Το δημογραφικό βάζει λουκέτο σε σχολεία - 31 κλείνουν στην Πελοπόννησο λόγω έλλειψης μαθητών

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο σχολεία στην Πελοπόννησο εξαιτίας έλλειψης μαθητών. Τη νέα σχολική χρονιά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε 31 νηπιαγωγεία

και δημοτικά. Το υπουργείο Παιδείας θέτει τα σχολεία που κλείνουν σε αναστολή λειτουργίας ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά, όμως οι νέες οικογένειες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν ειδικά τα ορεινά χωριά που βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται.

"Χωριά που είχαν 1.000 και 2.000 κατοίκους έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί πλήρως ή εγκαταλείπονται. Και μόνο το γεγονός ότι κλείνουν νηπιαγωγεία, γιατί δεν έχουν παιδιά, αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Είχαμε περιοχές που είχαν 1.000 παιδιά και τώρα έχουν 30", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

"Η περιοχή της Μάνης πριν από 50 χρόνια, η δυτική Μάνη ιδιαίτερα, είχε γύρω στα 800 παιδιά. Σήμερα δεν έχει 100. Για την ορεινή Αρκαδία αφήστε τα. Μου λέει ο δεσπότης εκεί χτυπάει η καμπάνα την Κυριακή και μπορεί να μην υπάρχει εκκλησίασμα" πρόσθεσε ο κ. Νίκας.

Το κουδούνι δεν θα χτυπήσει φέτος κυρίως σε νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 6 στην Αρκαδία, 5 στην Κορινθία, 6 στη Λακωνία και 3 στη Μεσσηνία.


Ο ορεινός δήμος Γορτυνίας Αρκαδίας, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας με 70 τοπικές κοινότητες και 80 οικισμούς, είναι ένας δήμος που εμφανίζει μεγάλη συρρίκνωση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα και εκεί να μην ανοίγουν φέτος σχολεία.

"Υπάρχουν 7 Δημοτικά σχολεία και από φέτος 5 νηπιαγωγεία. Δυστυχώς δύο από τα νηπιαγωγεία εδώ της περιοχής τίθενται σε αναστολή. Το νηπιαγωγείο των Λαγκαδίων και το νηπιαγωγείο του Βαλτεσινίκου, ελλείψει μαθητών και έτσι με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μετά από εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του νομού αυτά τα δύο σχολεία τίθενται φέτος σε αναστολή λειτουργίας. Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο" τόνισε στον σταθμό μας ο Στάθης Κούλης δήμαρχος Γορτυνίας Αρκαδίας.

Οι πόρτες των 31 σχολείων στην Πελοπόννησο δεν θα ανοίξουν λόγω μηδενικών εγγραφών και έλλειψης μαθητικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολικά θρανία 11 δημοτικών σχολείων δεν θα κάτσουν τη φετινή χρονιά μαθητές. Συγκεκριμένα, 1 στην Αργολίδα, 3 στην Αρκαδία, 2 στην Κορινθία, 3 στη Λακωνία και 2 στη Μεσσηνία.

Από την πλευρά του υπουργείου πάντως, τονίζεται ότι δεν είναι κλείσιμο αλλά αναστολή, μέχρις ότου αποκτήσουν και πάλι μαθητές.

"Στην Πελοπόννησο όντως 31 σχολικές μονάδες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας την τελευταία τριετία χωρίς καμία μεταβολή αυτή την τριετία, εκτός από μία σχολική μονάδα, ένα μονοθέσιο σχολείο που δεν έχει κανένα μαθητή φέτος και ανεστάλη η λειτουργία τους. Των σχολείων αυτών αναστέλλεται η λειτουργία κάθε χρόνο γιατί δεν θέλουμε να καταργηθούν με την ευχή και την ελπίδα ότι κάποτε θα αποκτήσουν μαθητές" σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Πλήθος δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, που συνήθως δεν ξεπερνούν τους πέντε, ενώ μεγάλος αριθμός μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγκάζεται κάθε χρόνο να μεταναστεύσει στην κοντινότερη πόλη προκειμένου να φοιτήσει σε γυμνάσιο και λύκειο.

 

 

powered by social2s