Έρχονται τσουχτερές αυξήσεις των δημοτικών τελών - Τι θα συμβεί στην Πελοπόννησο

Έρχονται τσουχτερές αυξήσεις των δημοτικών τελών - Τι θα συμβεί στην Πελοπόννησο

Ερχονται νέες αυξήσεις μετά την άρνηση πρωθυπουργού σε αιτήματα της ΚΕΔΕ για διετή αναβολή στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, αλλά και για οικονομική στήριξη δήμων

και ΔΕΥΑ ώστε να μη μετακυλιστεί στους δημότες η αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.

Τα  αιτήματα των δημάρχων αφορούσαν : αφενός για διετή τουλάχιστον αναβολή στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, αφετέρου για λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αρδευσης (ΔΕΥΑ) ώστε να μη μετακυλιστεί στους δημότες η αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.

Σχετικά με το τέλος ταφής τα πράγματα είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένα: σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση αποβλήτων (4819/2021, άρθρο 38), η ταφή κάθε τόνου αστικών απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων από Κέντρα Ανακύκλωσης και Μονάδες Επεξεργασίας) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, από 1/1/2022 θα κοστίζει επιπλέον 20 ευρὠ.

Το τέλος ταφής θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 1/1/2027 οπότε θα φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο. Για παράδειγμα, στην Αττική, όπου σήμερα κάθε τόνος θάβεται με περίπου 60 ευρώ/τόνο, το κόστος θα αυξηθεί κατά 1/3 από τον επόμενο μήνα και σχεδόν θα διπλασιαστεί σε βάθος εξαετίας. Αρχικά, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις ανά τη χώρα υπολογίζεται, ότι αντιστοιχούν σε 10 ευρώ για μια κατοικία 100 τ.μ. Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής μέχρι τα τέλη του 2023, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί («με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης») τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές.

Απροσδιόριστες, αλλά σαφώς μεγαλύτερες, θα είναι οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Οπως είναι γνωστό, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπερτετραπλασιαστεί στη χώρα μας το τελευταίο 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2021). Τι μέρος των αυξήσεων από τον οδοφωτισμό και το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ θα καταλήξει στους δημότες; Οι περιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον Δήμο. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για έναν Δήμο που χρησιμοποιεί κυρίως γεωτρήσεις, σε σύγκριση με έναν που αξιοποιεί νερό από λίμνες ή άλλους ταμιευτήρες.

Τι συμβαίνει στην Πελοπόννησο

Όλο αυτό συμπίπτει με την  λειτουργία του Εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΟΣΔΑ αρχίζει και ενημερώνει τα μέλη του, τους δήμους ,για τον τρόπο που θα γίνεται η είσοδος των απορριμμάτων τους στις μονάδες του έργου της Ολοκληρωμένης διαχείρισης καθώς ..και η τιμολόγηση, από τη νέα χρονιά.

Τι πάει να πει αυτό;

Πως από αρχές του έτους το ανακουφιστικό για τους αυτοδιοικητικούς είναι πως θα ξέρουν πού θα πάνε τα σκουπίδια τους, νόμιμα και περιβαλλοντικά ελεγμένα. Από την άλλη όμως έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Την  τσουχτερή αύξηση των δημοτικών τελών που θα επιφέρει η μεταφορά και επεξεργασία των απορριμμάτων στους δήμους , μέσα από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις .

Θυμίζουμε πως για το πρώτο συμβατικό έτος λειτουργίας η χρέωση θα γίνεται ανά μήνα με τη μεσοσταθμική τιμή βασης για το τρέχον έτος να είναι η εξής:

68.71ευρω τον τόνο + ΦΠΑ 24% = 85,20 ΕΥΡΏ.

Έτσι λοιπόν, οι δημότες της Πελοποννήσου, όλοι μας , θα δουμε από τη νέα χρονιά τις τσουχτερές αυξήσεις δημοτικών τελών, οι οποίες μαζί με την ενεργειακή κρίση (τέλη φωτισμού) θα δημιουργήσουν ένα μείγμα ακρίβειας εκρηκτικό.

«θα πρέπει να καταστεί σαφές και στην κυβέρνηση, ότι οι δήμοι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις διαφορές».

 

 

 

 

 

 

 

powered by social2s