Η Long Covid προκαλεί βλάβες όπως το Αλτσχάιμερ - Εφτιαξαν μίνι εγκεφάλους σε εργαστήριο για να το μελετήσουν

Η Long Covid προκαλεί βλάβες όπως το Αλτσχάιμερ - Εφτιαξαν μίνι εγκεφάλους σε εργαστήριο για να το μελετήσουν


Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του Long Covid βρέθηκαν ερευνητές από τη Σουηδία και ένα νοσοκομείο στη Βοστώνη

που συνδέεται με το Χάρβαρντ, προσπαθώντας να βρουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν "μίνι εγκεφάλους" σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, που στη συνέχεια τους μόλυναν με Covid.

Είδαν όταν ένας μεγάλος αριθμός συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, εξαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της νόσησης.

Κανονικά ο εγκέφαλος "απαλλάσσεται" από μια ορισμένη ποσότητα ανενεργών συνάψεων όταν δεν τις χρειάζονται πλέον, για να δημιουργηθεί χώρος για νέες συνδέσεις. Αλλά οι μολυσμένοι μίνι εγκέφαλοι εμφάνισαν υπερβολικά επίπεδα της διαδικασίας καθαρισμού, παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρούνται σε νευρολογικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, σύμφωνα με τους συγγραφείς.


Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί πάσχοντες από Long Covid αναφέρουν νευρολογικά συμπτώματα και γιατί η νόσος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων νευρολογικών διαταραχών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.


Έχει διαπιστωθεί πως όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη, άγχος και ημικρανίες. Πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που είχαν κορονοϊό αναφέρει νευρολογικά συμπτώματα, σύμφωνα με άρθρο στο Therapeutic Advances in Chronic Disease.

Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένοι πάσχοντες από μακροχρόνια COVID-19 εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα όπως τρόμο, προβλήματα με την κίνηση, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ακοής και όρασης, προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο του Πάρκινσον.

Τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα του Long Covid περιλαμβάνουν "ομίχλη του εγκεφάλου", κεφαλαλγία, σύγχυση, διαταραχές ύπνου, διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα όσφρησης ή γεύσης και ακόμη μια διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος που μπορεί να περιλαμβάνει λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης και γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης προειδοποιούν ότι επειδή οι μίνι εγκέφαλοι που δημιούργησαν είναι τόσο μικροί, μπορεί να μοιάζουν με τον εγκέφαλο ενός εμβρύου περισσότερο από τον εγκέφαλο ενός ενήλικα. Ωστόσο, μελέτες σε ασθενείς που έχουν πεθάνει από κορονοϊό, δείχνουν απώλεια νευρώνων και μείωση του πάχους της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Μεγάλος ο αριθμός όσων εμφανίζουν Long Covid
Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη Long Covid το 2020 και το 2021, σύμφωνα με εκτίμηση από την Υπηρεσία για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο κατ΄εκτίμησιν αριθμός αντιπροσωπεύει το 16% των 102,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο όρος "Long Covid" περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση.

Όσοι είναι πιο πιθανό να έχουν Long Covid είναι: Γυναίκες, άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών, άτομα με υποκείμενες παθήσεις και όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας και της εκπαίδευσης που μπορεί ευκολότερα να έρθουν σε επαφή με τον ιό.

 

 

 

powered by social2s