Μέσα Αυγούστου το τέταρτο κύμα - Τα 27 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων - Σύψας: Σύσταση της επιτροπής «μάσκες παντού και το καλοκαίρι»

Μέσα Αυγούστου το τέταρτο κύμα - Τα 27 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων - Σύψας: Σύσταση της επιτροπής «μάσκες παντού και το καλοκαίρι»

 Ο καθηγητής έθεσε τη χώρα σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αν δεν βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι

αναπόφευκτο, κυρίως λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».


Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε μάσκα παντού και το καλοκαίρι, διευκρίνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μετά τον ντόρο που προκάλεσε η χθεσινή του δήλωση ότι η απόφαση για τις μάσκες δεν ήταν της επιτροπής, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να τον διαψεύδει. Μάλιστα, ο καθηγητής έκανε λόγο για «κακή επικοινωνιακή πολιτική».

Ο ίδιος έθεσε τη χώρα σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αν δεν βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι αναπόφευκτο, κυρίως λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».


Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, επισήμανε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Mega.

«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα (η μετάλλαξη "Δέλτα") θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου», ανέφερε.

«Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», τόνισε σημειώνοντας πως: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μυθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη, πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί», τόνισε.

Σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομέν στη χώρα, ανέφερε πως: «Η πανδημία έχει ανοδική πορεία ενώ είχαμε κατέβει πολύ χαμηλά. Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα»

Ερωτηθείς για την περίπτωση ενός νέου lockdown: «Απευχόμαστε μια νέα καραντίνα και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας».

«Τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης γι’ αυτό χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη. Όμως οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Εκπαιδευτικοί και άτομα που ασχολούνται με ανθρώπους σε ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια».

«Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορωνοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών/ εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα, αλλά πειθώ και συναίνεση», υπογράμμισε τονίζοντας πως «Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν.

«Εκατό φορές περισσότερους λόγους να εμβολιαστούν», έχουν οι άνθρωποι που έχουν βαριά νοσήματα, όπως καρκίνος σύμφωνα με τον κ. Σύψα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. «Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν και να φορούν συνέχεια μάσκα».

«Υπήρξε κακή επικοινωνιακή πολιτική με τις μάσκες - Σύσταση της επιτροπής να τις φοράμε παντού και το καλοκαίρι»
«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση της επιτροπή που έγινε αποδεκτή από την πολιτεία και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Εξαίρεση μόνο αν είναι μόνοι μας σε ερημικό περιβάλλον. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε τη μάσκα και το καλοκαίρι και αυτό ισχύει για όλους μας. Δυστυχώς υπήρξε μια κακή επικοινωνιακή πολιτική, μια ερμηνεία ότι ετάμε τις μάσκες. Αυτό έγινε προφανώς λόγω του ενθουσιασμού όλων μας ότι έχουμε τελειώσει με τις μάσκες αλλά αυτή δεν είναι σύσταση ούτε της επιτροπής μας ούτε της πολιτείας. Η σύστασή μας είναι φοράτε τις μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν είστε σε ένα περιβάλλον πυο δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας. Η μετάλλαξη "Δέλτα" μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες. Αρκούν αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα», υπενθύμισε κλείνοντας.

 

 

powered by social2s