Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη για τον Έβρο - Προεδρεύει ο Μητσοτάκης

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη για τον Έβρο - Προεδρεύει ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, σε τακτική συνεδρίαση

του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά από την στρατιωτική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα και το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας που προσπαθεί να μεταφέρει παράνομα, μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα μέσα από κυκλώματα διακινητών.

Χρησιμοποιούν τροχόσπιτα προσποιούμενοι τους τουρίστες

Από πέρυσι στον Έβρο παρατηρείται μία αύξηση στις απόπειρες εισόδου στη χώρα, που φτάνει μέχρι και το 20%. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τις ελληνικές αρχές προβληματίζει επίσης και ότι οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι τα κυκλώματα των διακινητών αλλάζουν πάρα πολλές φορές τα σχέδιά τους και ψάχνουν πάντα τρόπο να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους Έλληνες αστυνομικούς και να αποφεύγουν τις συλλήψεις. Το τελευταίο σχέδιό τους είναι να χρησιμοποιούν, προκειμένου να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες, από τον Έβρο στην ενδοχώρα, Βόσνιους οδηγούς με τροχόσπιτα, που προσποιούνται ότι είναι τουρίστες.

 

Μόνο της τελευταία εβδομάδα, η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει εννέα Βόσνιους οι οποίοι νοίκιαζαν τροχόσπιτα κι έβαζαν στις καμπίνες τους παράτυπου μετανάστες τους οποίους έχουν παραλάβει από τις ακτές του Έβρου. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, τα κυκλώματα των παράνομων διακινητών χρυσοπληρώνουν τους Βόσνιους οδηγούς, ακριβώς γιατί έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια. Οι έρευνες που γίνονται και τα μπλόκα είναι τόσα πολλά που πλέον οι μετανάστες προτιμούν να πληρώσουν μέχρι και 1.500 ευρώ το κεφάλι, για να επιβιβαστούν σε αυτά τα τροχόσπιτα με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.

Οι έρευνες των ελληνικών Αρχών
Σύμφωνα με το OPEN οι ελληνικές Αρχές κάνουν μία παράλληλη έρευνα, μέσα από τις καθημερινές συλλήψεις των παράνομων διακινητών, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτό το μεγάλο κύκλωμα το οποίο ξεκινάει από την Ανδριανούπολη και φτάνει μέχρι την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν, όχι μόνο οι παράτυποι μετανάστες αλλά και διακινητές, από την Ανδριανούπολη, οι τούρκοι συλλαμβάνουν σύρους πολίτες και τούς λένε ότι, είτε θα επιστρέψουν στη Συρία, είτε θα τούς μεταφέρουν στον Έβρο. Εκεί, τούς παραδίδουν σε βαρκάρηδες – παράτυπους διακινητές από τους οποίους ζητούν να περάσουν τους μετανάστες απέναντι.

 

Καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από το 2020
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για το συγκεκριμένο κύκλωμα. Έχουν σχηματίσει κάποια εικόνα από τα στοιχεία που έχουν, ωστόσο αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού μπροστά τους ορθώνεται ένα τείχος. Από το 2020 έχει σταματήσει κάθε επικοινωνία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών σχετικά με το θέμα. Μέχρι τότε, μία φορά το μήνα γινόταν μία συνάντηση, είτε σε ελληνικό είτε σε τουρκικό έδαφος, ανάμεσα σε αξιωματικούς της ασφάλειας των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν τις πληροφορίες που είχαν σχετικά με τα παράνομα κυκλώματα. Από το 2020 όταν έγινε το περιστατικό στον Έβρο, το σκοινί της επικοινωνίας των δύο πλευρών κόπηκε. Η πλευρά της Τουρκίας δεν ενημερώνει για τις πληροφορίες που έχει για τα παράνομα κυκλώματα εκεί, και η Ελλάδα από την πλευρά της, ό,τι κάνει το κάνει χωρίς να μπορεί να διασταυρώσει και να ξέρει τι γίνεται από την άλλη πλευρά.

 

 

 

powered by social2s