Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι γαλάζιες για να πλημμυρίσουν τις ελληνικές θάλασσες

Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι γαλάζιες για να πλημμυρίσουν τις ελληνικές θάλασσες

Πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo αναμένεται για ένα μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, κάτι

που συμβαίνει κάθε χρόνο. Αυτό αποτελεί νέο «πονοκέφαλο»για τους λουόμενους, αφού ο αυξημένος πληθυσμός των γαλάζιων μεδουσών έρχεται να προστεθεί σε αυτόν τον μωβ μεδουσών, οι οποίες εδώ και λίγο καιρό εντοπίζονται σε πάρα πολλά σημεία των ελληνικών θαλασσών.

 

Μεγάλους αριθμούς γαλάζιων μεδουσών βλέπουμε κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου σε πιο βαθιά νερά, μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα τις φέρνουν στις ακτές.


Αν μας ακουμπήσουν οι γαλάζιες μέδουσες θα νιώσουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Είναι εύκολο να απωθήσει κάποιος τις μέδουσες από την καμπάνα τους, ενώ εξαιτίας του μεγέθους τους είναι δύσκολα να πέσουμε πάνω τους. Ωστόσο, αν τις ακουμπήσει κάποιος, δεν πρέπει στη συνέχεια να ακουμπήσει το πρόσωπο του, γιατί θα πρηστεί άμεσα.


Οι μέδουσες Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό όνομά τους, είναι μεγάλες σε μέγεθος, ενώ η διάμετρος της καμπάνας τους φτάνει τα 90 εκατοστά. Έχουν λευκό ή μπλε χρώμα και πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

powered by social2s