Κορονοϊός: Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο - Μόνο με μάσκες στις παρελάσεις

Κορονοϊός: Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο - Μόνο με μάσκες στις παρελάσεις

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και η ανάγκη να μην εφησυχαστεί κανείς, ήταν τα κύρια θέματα στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον

κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

"Σήμερα είχαμε και πάλι πολλά νέα κρούσματα, σε πολλές περιοχές", δήλωσε αρχικά η κυρία Γκάγκα, εκφράζοντας την ανησυχία της για την έξαρση της πανδημίας. "Οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόυνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι"."Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευραία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ.

Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική είναι η αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία.


Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική. Αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6. Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας μάς ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid", τόνισε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου.

"Απαρέγκλιτα μάσκες στις παρελάσεις"

"Δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους οι ηλικιωμένοι, ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμέμνοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν. Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας", συμπλήρωσε.

Για τις παρελάσεις, η ίδια επεσήμανε πως "όπου κι αν γίνουν, θα πρέπει όλοι απαρέγκλιτα να φοράμε τη μάσκα μας".


Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης: "Μειώθηκαν οριακά οι νέες διαγνώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έδειξε σταθεροποίηση. Στην Ευρώπη, τα μεγέθη παρουσίασαν αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, είχαμε αύξηση -17%- στις διαγνώσεις για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σχετικά αυξημένη, με προοπτικές επιδείνωσης".

Σε ερώτηση για το τέταρτο κύμα και τα ενδεχόμενα μέτρα, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως "είμαστε σε μία χρονική στιγμή που περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας. Κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε τα κρούσματα πάρα πολύ στενά. Δεν έχουμε συζητήσει άλλα νέα μέτρα. Όπου χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω θα το κάνουμε. Η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τους άνω των 60 ετών. Φαίνεται πως υπάρχει αξία στην τρίτη δόση, γιατί η ανοσία μειώνεται μετά το εξάμηνο”.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε για την πληρότητα στα νοσοκομεία: "Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πέρα από τις μονάδες που έχουμε, είναι οι κοινές κλίνες νοσηλείας. Δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό σε κάθε θάλαμο. Κάθε σύστημα έχει αντοχές. Είδαμε μεγάλες χώρες που έχουν προηγμένα συστήματα Υγείας και δοκιμάστηκαν”.

"Με την τρίτη δόση θα έχουμε πολύ καλύτερη ανοσία και είναι πολύ πιθανό σε βάθος χρόνου να μην χρειάζεται συχνά, όπως στη γρίπη”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

 

 

 

powered by social2s