Τροφές - ασπίδα προστασίας απ' τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο

Τροφές - ασπίδα προστασίας απ' τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο

Ποια τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες βοηθούν το δέρμα να αντεπεξέρθει στις αυξημένες απαιτήσεις της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας

, πάντα από κοινού με τη χρήση αντηλιακής κρέμας και αποφυγής της υπερέκθεσής μας σε αυτήν.

 

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα μας, καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να μας προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και να βοηθήσουν στο μαύρισμα μας.

Σύμφωνα με το icookgreek.com οι παρακάτω τροφές ασκούν προστατευτική δράση στο δέρμα:

 Ντομάτες και σάλτσα ντομάτας

Η κυριότερη τροφή για προστασία από τον ήλιο είναι η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ουσία που λέγεται λυκοπένιο και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο προστατεύει από τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA, UVB) στο δέρμα μας και από το κάψιμο. Όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται, τότε το λυκοπένιο είναι πιο διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 Καρπούζι και γκρέιπφρουτ
Το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ περιέχουν επίσης λυκοπένιο, στοιχείο που βοηθά τον οργανισμό να δημιουργεί ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

 Πράσινο και μαύρο τσάι. Το τσάι, τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μάλιστα σε επιγαλλοκατεχίνες που προστατεύουν άμεσα τα κύτταρα του δέρματος από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι το τσάι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

powered by social2s