Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία για ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο - Ολο το παρασκήνιο της συνάντησης

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία για ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο - Ολο το παρασκήνιο της συνάντησης

Το κλίμα στην συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις δύο προηγούμενες που

πραγματοποιήθηκαν το 2019. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας αυτή την φορά δίπλα τους μόνο τους διπλωματικούς τους συμβούλους την Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος έπαιξε και τον ρόλο του μεταφραστή, συμφώνησαν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις στο Αιγαίο.

"Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός", ανέφερε σε ανάρτηση του στο Τwitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.


Η βούληση για την ειρηνική επίλυση των διαφορών υπήρχε από την πρώτη στιγμή από την πλευρά της Αθήνας, το θετικό όμως αυτή την φορά είναι πως η πρόθεση αυτή εκφράστηκε δημόσια και από τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.


Στην ελληνική αντιπροσωπεία επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης καθώς έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για την διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αυτοί άλλωστε ήταν και οι στόχοι της Αθήνας πριν από το ραντεβού στις Βρυξέλλες. "Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί το 2021 να επαναληφθεί η ένταση του 2020", τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.


Λιώνουν οι πάγοι
Με προσεχτικούς χειρισμούς η κυβέρνηση προχωρά βήμα - βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την γειτονική χώρα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο δεν υπάρχει και οφείλεται κυρίως στην απρόβλεπτη στάση της γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τα "εύκολα" ζητήματα, όπως εκείνα που περιλαμβάνει η θετική ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα του μεταναστευτικού το βάρος του οποίου σηκώνει τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα. Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα αυτό είχε αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς τουρκικές ακταιωροί συνόδευαν τις λέμβους των διακινητών με αποτέλεσμα τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και τις Frontex να μην επιτρέπουν τη διέλευσή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γειτονική χώρα θα μπορούσε ως μία κίνηση καλής θέλησης να πάρει πίσω τους 1.450 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.


Ερντογάν: Δεν πρέπει να μιλάμε μέσω τρίτων
Μπροστά στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα ανοικτά μέτωπα που έχει με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις δηλώσεις του πιο διαλλακτικός. Άφησε στην άκρη την ρητορική των προκλήσεων και των απειλών απέναντι στην χώρα μας και εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο αποφεύγοντας να ρίξει αυτή την φορά "λάδι στη φωτιά". Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να συμφωνεί με την θετική ατζέντα αλλά και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

"Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση και βεβαίως δεν θα πρέπει η συνομιλίες να γίνονται μέσω τρίτων", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Παράλληλα υποστήριξε πως όσα θέματα απασχολούν τις δύο χώρες θα τεθούν υπόψιν των επιτροπών προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες λύσεις. "Να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι του διαλόγου. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων. Βρίσκοντας λύσεις για το κάθε επιμέρους θέμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο", κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

 

powered by social2s