Αναψε φωτιές η απάντηση του ΕΛΓΑ για τις κλημεντίνες στους Γεωπόνους

Αναψε φωτιές η απάντηση του ΕΛΓΑ για τις κλημεντίνες στους Γεωπόνους

Μία δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε η απάντηση του ΕΛΓΑ στον Συλλογο Επαγγελματιών Αργολίδας που είχαν θέσει το ζήτημα της «υδαρούς κηλίδωσης» των

κλημεντίνων. Αντί άλλης απαντήσεως ο ΕΛΓΑ παρέπεμψε σε μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την γεωργία δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την μελλοντική συμπεριφορά του απεναντι στους ασφαλισμένους αγρότες
Στην ανακοίνωση των Γεωπόνων αναφέρονται τα ακόλουθα :
Με την από 21/12/2020 επιστολή μας προς τον ΕΛΓΑ τονίζαμε την σημασία της κλημεντίνης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την «υδαρή κηλίδωση» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Υπενθυμίζαμε, επίσης, την δέσμευση του ΕΛΓΑ από το 2016 για σύνταξη αναλογιστικής μελέτης ώστε να συμπεριληφθεί το φαινόμενο στις ζημιές που χρήζουν ασφαλιστικής.
Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του ΕΛΓΑ (αρ. πρωτ. 1289, 10/02/2021), η οποία μας παραπέμπει σε μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την γεωργία, η οποία αναμένεται εντός του 2021!
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης είναι παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Νοέμβρη του 2020 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύναψε μαζί της σύμβαση -έναντι 950.000 ευρώ- για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με θέμα: «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου».
Από την απάντηση συμπεραίνουμε τα εξής:
α) Ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει τίποτα από το 2016 έως σήμερα για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά μια σημαντική καλλιέργεια και πλήττει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών.
β) Είναι εμπαιγμός η παραπομπή της ασφαλιστικής κάλυψης της «υδαρούς κηλίδωσης» των κλημεντίνων στη γενικότερη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας!
γ) Είναι θλιβερή η απαξίωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν απαντά συγκεκριμένα σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια του είναι γνωστό. Κι αυτό, σε συνθήκες αύξησης των ζημιών στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, κινείται κόντρα στην ανάγκη για έναν αξιόπιστο, ευέλικτο και διαφανή δημόσιο οργανισμό γεωργικής ασφάλισης.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Εμείς θα επανέλθουμε ζητώντας πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές.
Περιμένουμε όσοι ανέδειξαν το ζήτημα το προηγούμενο διάστημα να συνεχίσουν να το κάνουν έως ότου βρεθεί λύση.
Ακολουθεί η απάντηση του ΕΛΓΑ.

 

powered by social2s