Στο τραπέζι ο εμβολιασμός παιδιών από 12 ετών - Πιθανή η υποχρεωτικότητα για εκπαιδευτικούς – Εμβολιαστικά κέντρα στα ΑΕΙ

Στο τραπέζι ο εμβολιασμός παιδιών από 12 ετών - Πιθανή η υποχρεωτικότητα για εκπαιδευτικούς – Εμβολιαστικά κέντρα στα ΑΕΙ

Με πρωταρχικό στόχο να λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσα σε υγειονομική ασφάλεια, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά

από κινήσεις, έτσι ώστε να θωρακιστούν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από την πανδημία.

Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα όσα έγιναν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων έγινε μέσω τηλεκπαίδευσης. Ο έλεγχος μέσω των self test είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς περιόρισε σημαντικά τα κρούσματα στα σχολεία, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί πιο δραστικές λύσεις κυρίως λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται η νόσος.

Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δήλωσε πως αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Βιοηθικής, προκειμένου να εμβολιάζονται τα παιδιά από τα 12 έτη. "Εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε και εμείς το να κατέβει το όριο του εμβολιασμού μέχρι τα 12, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες".


Ο εμβολιασμός των μικρών μαθητών δεν θα είναι υποχρεωτικός και θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και των παιδιάτρων αν το παιδί έχει υποκείμενα νοσήματα. "Θα ενθαρρύνω και τα νεότερα παιδιά, τους εφήβους μας, σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς τους, να κάνουν κι αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στην κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός και για τους εκπαιδευτικούς. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά συμμετοχής που θα έχει ο συγκεκριμένος κλάδος μέχρι τα μέσα Αυγούστου και μέχρι στιγμής η εικόνα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, καθώς περίπου το 75% των δασκάλων και των καθηγητών έχει εμβολιαστεί.


Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Mega άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. "Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιστρέψουμε στη διά ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Συζητάμε διάφορους τρόπους για το πώς θα φτάσουμε σε αυτό. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Θα προχωρήσουμε τις συζητήσεις με τους ειδικούς και όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα", είπε η υπουργός Παιδείας.

Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
Ο σχεδιασμός που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια που λειτούργησαν τους τελευταίους μήνες μόνο τα εργαστήρια για τους τελειόφοιτους, είναι να μπαίνουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Γι’ αυτό η Νίκη Κεραμέως απευθύνει κάλεσμα στους νέους να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα υπάρχει το Freedom Pass των 150 ευρώ, προκειμένου να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ωστόσο, τα μηνύματα δείχνουν πως είναι θετικά, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται, και από τα νέα παιδιά, τους νέους συμπολίτες μας, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχομένως να είχαν διστάσει μέχρι στιγμής να εμβολιαστούν".

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η υπουργός Παιδείας, προκειμένου όσοι φοιτητές επιθυμούν να εμβολιάζονται άμεσα. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού όσοι επιθυμούν να έρχονται στο εκπαιδευτικά ιδρύματα με αρνητικό τεστ. "Δεν είναι επιλογή μας οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να κάνουν χρήση της τηλεκπαίδευσης, αλλά να προσέρχονται στην διδασκαλία με rapid ή μοριακό τεστ και όχι με self – test", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του σε Μεσσηνία και Αρκαδία, αναφέρθηκε στh ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας πως μοναδική ασπίδα απέναντι στη νόσο είναι ο εμβολιασμός.

"Θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για το πόσο επικίνδυνο είναι, ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και στους χώρους διασκέδασης για τους ανεμβολίαστους είχαν θετική ανταπόκριση από την κοινωνία, καθώς στη δημοσκόπηση της Alco για το Open το 54% των ερωτηθέντων κρίνει τα μέτρα απαραίτητα και το 39% διχαστικά ενώ το 7% δεν εκφράζει άποψη.

 

 

powered by social2s