Επιστρεπτέα 7: Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στην πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα και του ΣΔΟΕ

Επιστρεπτέα 7: Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στην πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα και του ΣΔΟΕ

Με βαριές «καμπάνες» απειλούνται όσοι προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για να ενταχθούν στη λίστα

των δικαιούχων της επιδότησης. Οι κατηγορίες μπορεί να είναι τόσο βαριές που οι επιτήδειοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον οικονομικό εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ.


Όπως προβλέπει υπουργική απόφαση, σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ, μετά από διασταυρώσεις, μπορεί:

να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία,
να μη συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,
να κοινοποιεί τα ευρήματα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου,
να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας απέστειλαν στη Δικαιοσύνη περιπτώσεις απροκάλυπτης εξαπάτησης του Δημοσίου από επιτήδειους, που έβαλαν στο μάτι τους πολύτιμους πόρους των μέτρων στήριξης έναντι του κορονοϊού, όπως της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Νέες αιτήσεις
Ταυτόχρονα, έως τις 10 του μήνα, οπότε λήγει η διορία υποβολής, το myBusinessSuport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δέχεται ξανά αιτήσεις και από όσους είχαν αποκλειστεί. Σύμφωνα με τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση, παρότι απορρίφθηκε η αρχική, επειδή δεν συμπλήρωσαν τα στοιχεία των εσόδων τους μέχρι το α' τρίμηνο 2021, μαζί με την αίτηση συμμετοχής όπως απαιτεί η σχετική διαδικασία. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και επιχειρήσεις που δήλωσαν, μεν, έως την 19η Απριλίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», που λειτουργεί για τους σκοπούς της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, αλλά εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν την αίτηση ενδιαφέροντος.

Μετά τις δύο πρώτες πληρωμές, απομένουν περίπου 274 εκατ. ευρώ προς διάθεση και αναμένεται «συνωστισμός» μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Βέβαια, η τελική αίτηση χορήγησης σημαίνει αυτόματα και αποδοχή των όρων, όπως για παράδειγμα της διατήρησης του προσωπικού έως και τον Αύγουστο του 2021. Με τις πληρωμές του 7ου κύκλου, συνολικά θα έχουν πέσει στην οικονομία 8,4 δισ. ευρώ μέσω του σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Koυπόνι για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Εως τις 20 Μαΐου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του «εργαλείου» της έκπτωσης φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πήραν ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και καταγράφουν μεγάλη απώλεια εσόδων. Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 3, μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των συγκεκριμένων επιστρεπτέων προκαταβολών ως ένα πιστωτικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις από 31 Ιανουαρίου 2022.

powered by social2s