Κλειδώνει πακέτο έξι μέτρων για την ενέργεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος – Τι θα περιλαμβάνει

Κλειδώνει πακέτο έξι μέτρων για την ενέργεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος – Τι θα περιλαμβάνει

Για τον Νοέμβριο, τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 24-25 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από 18 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιδότηση για τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, ο έκτακτος μηχανισμός ενίσχυσης που συμπληρώνει ήδη τρεις μήνες, θα γίνει μόνιμος συνδέοντας την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με την τιμή χονδρικής του ρεύματος αλλά και την τιμή των ρύπων.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πληρωμής του λογαριασμού.


Με την ίδια τροπολογία "ξεκλειδώνει" η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης (καθώς αποσαφηνίζεται ότι θα δοθούν 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το αυξημένο φέτος επίδομα θέρμανσης) ενώ προωθείται και η υπουργική απόφαση για την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι το πακέτο στήριξης που "κλειδώνει" για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ουσιαστικά οριστικοποιείται με τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο στα 24-25 ευρώ ανά μήνα από 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο. Δηλαδή, για τον Νοέμβριο η επιδότηση θα ανέλθει περίπου στα 8 λεπτά η κιλοβατώρα (από 6 λεπτά για τον Οκτώβριο και 3 λεπτά για τον Σεπτέμβριο)

2. Ενίσχυση και των επιχειρήσεων της μέσης τάσης οι οποίες προς το παρόν σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω μεγάλων καταναλώσεων. Ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθεί η μέση τάση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

3. Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού επιδότησης της κιλοβατώρας με πόρους που θα προέρχονται από τους ρύπους και τα κέρδη από την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη, όσο υψηλότερη θα είναι η τιμή χονδρικής του ρεύματος (σ.σ το Νοέμβριο καταγράφει νέα ρεκόρ ακόμη και πάνω από τα 215 ευρώ η μεγαβατώρα) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση ενώ αν η τιμή χονδρικής πέφτει κάτω από ένα όριο, δεν θα δίνεται καθόλου επιδότηση.

4. Ενεργοποίηση της πλατφόρμας του επιδόματος θέρμανσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Πριν από λίγο κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή που ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί με 90 εκατ. ευρώ από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης. Με την τροπολογία λύνεται το θέμα χρηματοδότησης του επιδόματος θέρμανσης οπότε ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας. Θα προηγηθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για να καθοριστούν τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, η αύξηση του πληθυσμιακού κριτηρίου για την επιδότηση σε όσους καταναλώνουν ξύλα για θέρμανση, η διεύρυνση του περιουσιακού κριτηρίου και η αύξηση του ύψους του επιδόματος.

5. Ενίσχυση του κονδυλίου που θα διατεθεί για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ανταπεξέρχονται στους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος επίσης ανοίγει το δρόμο να αντληθούν αυτοί οι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα διατεθούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ.

6. Επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Το μέτρο ανακοινώθηκε και τώρα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα επιχειρηθεί και αυτή η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά αν και οι περισσότεροι από 200.000 αγρότες που θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξουν την προμήθεια του πετρελαίου.

 

 

 

powered by social2s