Οι χώρες με τα καλύτερα και τα χειρότερα φορολογικά συστήματα

Οι χώρες με τα καλύτερα και τα χειρότερα φορολογικά συστήματα

photo

Πες μου το φορολογικό σου σύστημα να σου πω αν θα ‘χεις επενδύσεις. Ουδέν αληθέστερο τούτου, αφού, ως γνωστόν, όλες οι εταιρείες πλέον πριν επενδύσουν σε κάποια ξένη χώρα ως σημαντικότερο κριτήριο για το τι θα πράξουν, θεωρούν τη φορολογική βεβαιότητα και όχι, όπως λένε, το τελικό ύψος της φορολογίας.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Deloitte, τα πιο προβληματικά φορολογικά συστήματα έχουν Πολωνία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Το σημαντικότερο πρόβλημα κάθε φορολογικού συστήματος που τελικά διώχνει τις εταιρείες, τις επενδύσεις, τα φορολογικά έσοδα και τις νέες θέσεις εργασίας είναι η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα έχει το φορολογικό σύστημα στο μέλλον.  Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν τη φορολογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι οι  συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και αμφισημίες, αδυναμίες και αλλαγή απόψεων από τη φορολογική διοίκηση.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επίλυση μιας φορολογικής διαφοράς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρείται από τους επικεφαλής των περίπου χιλίων εταιρειών που απάντησαν στην έρευνα ως ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία θεωρείται η χειρότερη χώρα να επενδύσει κανείς μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι εδώ οι βασικοί λόγοι είναι  η φορολογική αβεβαιότητα. η  πολυπλοκότητα και η αμφισημία των νόμων.

Στον αντίποδα,  στην κορυφή της φορολογικής ελκυστικότητας είναι  η Ολλανδία και η Βρετανία και ακολουθούν με σημαντική διαφορά Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. Η Ολλανδία και η Βρετανία έχουν καταφέρει να οργανώσουν το φορολογικό τους σύστημα, ώστε να είναι ελκυστικό για πολυεθνικές.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, αλλά και από την κοινή λογική, η συνταγή για την επιτυχία μιας χώρας στο να προσελκύει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει φορολογική βεβαιότητα, απλό φορολογικό σύστημα, προβλέψιμες και συνεργάσιμες φορολογικές αρχές, παροχή φορολογικών κινήτρων και πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση απ’ όλους.

newmoney.gr

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *