Βουλευτής Λαρίσης αναφέρθηκε στις Off-shore του Κρανιδίου

Βουλευτής Λαρίσης αναφέρθηκε στις Off-shore του Κρανιδίου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας

Το θέμα με τις Off-shore του Κρανιδίου ανάλαβε να αναπτύξει στη Βουλή ειδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, στα πλαίσια κατανομής ρόλων στη σχετική επερώτηση του κόμματος.

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ:

Η επιθυμία, ο πόθος του κεφαλαίου είναι να αυξήσει τα κέρδη και αντίστοιχα να μειώσει τη φορολογία, έως και να τη μηδενίσει.

Η λειτουργία είναι πολύ απλή: Δημιουργούμε εταιρείες σε πολλές χώρες, βάζουμε αχυράνθρωπους, βάζουμε τράπεζες, βάζουμε άλλες εταιρείες, ούτως ώστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να μεταφέρουμε σε φορολογικούς παραδείσους τα κέρδη και να έχουμε το αποτέλεσμα της έως και μηδενικής φορολογίας.

Το ανέφερε και πριν ο Εισηγητής μας. Είναι το παιχνίδι των τρικομματικών διαδρομών από χώρα σε χώρα, από off-shore σε off-shore εταιρεία, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος, να μεταφέρει τα έσοδα στους φορολογικούς παραδείσους και να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο έχουμε με μηδενική φορολόγηση.

Σε αυτή τη διαδικασία, κύριε Υπουργέ, τώρα τελευταία γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα φάρμακα τα οποία πωλούνταν, είχαν πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησής τους. Έφθασαν, μάλιστα, μέχρι και να εικοσαπλασιαστεί η τιμή τους.

Στην ίδια διαδικασία έχουμε και το παιχνίδι της αγοραπωλησίας γης, μεγάλης περιουσίας, όπου ακόμη και ο ίδιος ιδιοκτήτης νοικιάζει στον ίδιο του τον εαυτό ακίνητα, ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταστρατηγείται η διαδικασία του «πόθεν έσχες», να έχουμε φοροδιαφυγή και μέσα από όλη τη διαδικασία να μην καταβάλλονται οι αντίστοιχοι φόροι στη μεταβίβαση των ακινήτων.

Σε αυτή τη διαδικασία είναι και η Ελλάδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε και ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων. Έχουμε κενά στους νόμους. Βλέπουμε το φαινόμενο να εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια οι off-shore εταιρείες πανελλαδικά. Εκπροσωπούνται είτε από ντόπιους, είτε από ξένους, είτε από δικηγόρους, είτε από λογιστές, είτε ακόμη και από ανεπάγγελτους. Έχουν εμφανιστεί στον Τύπο τέτοια φαινόμενα και παρ’ όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, ούτε τα διαψεύσατε ούτε κάνατε κάποιους ελέγχους. Ο άλλος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση ανεπάγγελτος και από πίσω έχει off-shore εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην όλη διαδικασία, όπως έχω ξαναπεί, κύριε Υπουργέ, είναι ότι στη ΔΟΥ Κρανιδίου δηλώθηκαν εκατόν ογδόντα επτά off-shore εταιρείες. Βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν στη δεκαετία των Ολυμπιακών Αγώνων και κορυφώθηκε στη διετία 2007 έως 2009.

Τι έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα; Είχαμε μία ΔΟΥ Κρανιδίου, η οποία ήταν υποστελεχωμένη. Χρειαζόταν το διπλάσιο προσωπικό από όσες ήταν οι οργανικές θέσεις και παρ’ όλα αυτά, εσείς τις μειώσατε και επιπλέον. Βεβαίως, όχι μόνο εσείς, αλλά και η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να είμαστε ειλικρινείς. Τις μειώσατε ακόμα περισσότερο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να μην γίνονται έλεγχοι, να μην υπάρχει δυνατότητα, παρ’ όλο που γνωρίζατε ότι σε αυτή τη ΔΟΥ ήταν ένα μικρό Λιχτενστάιν, παρ’ όλο που γνωρίζατε ότι αυτή η ΔΟΥ, αυτή η περιοχή έχει και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, έχει και μεγάλες επιχειρήσεις και απ’ όλα.

Ήταν εκατόν ογδόντα τέσσερις off shore εταιρείες. Είχε συντάξει μία έκθεση το ΣΔΟΕ. Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονταν με πολλά εκατομμύρια. Εταιρεία με κεφάλαιο 50.000 ευρώ εμφανιζόταν να έχει ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ένα άτομο εκπροσωπούσε έξι εταιρείες. Ένας αγρότης εκπροσωπούσε δεκατέσσερις εταιρείες. Το ΣΔΟΕ έστειλε το φάκελο στη ΔΟΥ Ναυπλίου. Η ΔΟΥ Κρανιδίου, εν τω μεταξύ, είχε κλείσει και η ΔΟΥ Ναυπλίου απέστειλε το 2012 έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου δήλωνε αδυναμία να ελέγξει αυτές τις εταιρείες. Δηλαδή, από τη ΔΟΥ Κρανιδίου στη ΔΟΥ Ναυπλίου και αργότερα θα δούμε ότι κάνουμε τον κύκλο, γιατί; Για να λήξει η προθεσμία μέχρι και να παραγραφούν τα αδικήματα.

Τι δείχνει αυτό; Δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον έλεγχο των εταιρειών, για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών και των off-shore εταιρειών, για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων και δείχνει, αν θέλετε, και τις παθογένειες του οικονομικού και φορολογικού συστήματος.

Όλο αυτό το διάστημα είχαμε υποστελέχωση του φορολογικού μηχανισμού, πολιτική χειραγώγησης και παρεμβάσεις από τα δύο κόμματα, και από το δικό σας κόμμα και από το ΠΑΣΟΚ πριν. Έχουμε πλήρη έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και ελεγκτικού έργου, έχουμε ατελέστατη μηχανοργάνωση, μηδενική εκπαίδευση του προσωπικού και των ελεγκτών όσον αφορά το θέμα των off-shore εταιρειών…..»

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *