ΕΣΠΑ: 20 προγραμματα για θεσεις εργασιας σε νεους εως 35 ετων

ΕΣΠΑ: 20 προγραμματα για θεσεις εργασιας σε νεους εως 35 ετων

Ποια προγράμματα παρουσιαστηκαν σήμερα οπου αφορούν νεους ανέργους στο πλαίσιο της παρουσίασης του εθνικου σχεδιου δράσης για την απασχοληση των νεων, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 62.000 άνεργοι νέοι μέσα στο 2013.

Συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 20 προγράμματα για θεσεις εργασίας σε νεους εως 35 ετων και παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Παιδείας κ. Κωσταντίνο Αρβανιτόπουλο και θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Τα τρία μέλη της κυβέρνησης παρουσίασαν 7 νέα προγράμματα και 13 παλιά (που υλοποιούνται ήδη) στο πλαίσιο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Ειδικότερα, τα νέα προγράμματα θα δωσουν σε 62.000 άνεργους  νεες θεσεις εργασιας ,επιδοτούνται από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και άλλους 3.100 από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτο τριμήνου του έτους.

Το σχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» θα αφορά συνολικά 350.000 ανέργους, νέους και πτυχιούχους και ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. Η χορήγηση επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών. Οι νέοι θα καταρτίζονται και θα μπορούν, στη συνέχεια, να απασχολούνται με πεντάμηνες συμβάσεις σε επιχειρήσεις με μερική ασφαλιστική «κάλυψη». Η αμοιβή τους θα διαμορφώνεται περίπου στα 400 ευρώ ενώ δεν θα υπάρχει ασφάλιση για σύνταξη κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΣΕΕ.

2. Συνέχιση της επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ έως 35 ετών.

3. Επιδοτήσεις για άνοιγμα επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο

4. Επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα.

5. Επιδοτήσεις για την απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, άνεργων γυναικών.

6. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό.

7. Επιδότηση επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.

8. Πρακτική άσκηση για αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ

9. Ενίσχυση γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων και άλλων σχολών με την αγορά εργασίας.

10. Επιχορηγήσεις για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Το καινοτόμο στοιχείο που υιοθετείται θα είναι ένας συνδυασμός κατάρτισης, προγραμμάτων τύπου stage για πέντε μήνες στον ιδιωτικό τομέα και επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να απασχολήσει τον άνεργο για ένα χρόνο μετά τα δύο πρώτα στάδια του προγράμματος. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ευθύνης του υπουργείου Εργασίας θα απευθύνεται σε ανέργους έως 29 ετών .

Α) Το πρώτο στάδιο αφορά στην κατάρτιση έως 100 ώρες των νέων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο χρόνος κατάρτισης θα αμείβεται έως 8 ευρώ την ώρα.

Β) Το δεύτερο στάδιο αφορά στην πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες, με ασφαλιστική κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μισθό από 400 ευρώ για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για πτυχιούχους. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γ) Το τρίτο στάδιο αφορά στην απασχόληση των καταρτιζόμενων που έχουν αποκτήσει και εργασιακή εμπειρία, ανέργων, για άλλους 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό, εφαρμόζεται ένα άλλο γνωστό πρόγραμμα, αυτό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης και, βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό – διατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες (κυρίως υγεία και πρόνοια) και τη ναυτιλία. Με άλλα προγράμματα θα επιδοτούνται οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες των νέων, η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, καθώς και η απασχόληση σε τομείς κοινωνικής φροντίδας και στον πολιτισμό.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Αναλυτικα τα νεα προγράμματα για θεσεις εργασιας σε ανεργους σε νεότερη ενημέρωση

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *