Κοσμας ο Αιτωλος: Καταραμενο το κερδος που γινεται την Κυριακη!

By / 5 years ago / BANNER / No Comments
Κοσμας ο Αιτωλος: Καταραμενο το κερδος που γινεται την Κυριακη!

Αφού, με την καθοδήγηση και τις ευλογίες των διεθνών τοκογλύφων, η κατοχική κυβέρνηση των δωσιλόγων έφτιαξε μια ακόμη θανατερή λαιμαριά και τη φόρεσε στο λαιμό των Ελλήνων, με προπέτασμα, πάντα, την παραμονή μας στο Eurogroup, προχωρεί, πλέον, ανενόχλητη, να τελειώνει με εκκρεμότητες που χρόνιζαν και… ενοχλούσαν τα «αφεντικά». Μια απ’ αυτές, που ενοχλούσε και ενοχλεί όσο δεν μπορούμε να φαντασθούμε, είναι η ύπαρξη της Κυριακής αργίας.

Η Κυριακή αργία καθιερώθηκε εκκλησιαστικά, στον ελλαδικό χώρο, κατά κύριο λόγο, με την προτροπή, το κήρυγμα και τον αγώνα του Πατροκοσμά του Αιτωλού. Όταν, κατά την πορεία των περιοδειών του συνειδητοποίησε ο Άγιος ότι το παζάρι λειτουργούσε… Κυριακή, γιατί το είχαν επιβάλει οι Εβραίοι έμποροι, οι οποίοι Εβραίοι τηρούν σε απόλυτο βαθμό την αργία του Σαββάτου, εξανέστη και κήρυξε:

«Οι Εβραίοι δεν κατακαίονται άλλην ημέραν τόσον, ωσάν την Κυριακήν, όπου ακούουν τον παπά μας να λέγει:  “Ο αναστάς εκ νεκρών Χριστός ο αληθινός Θεός ημών”. Διότι εκείνο όπου εσπούδαζον οι Εβραίοι να κάμουν δια να εξαλείψουν το όνομα του Χριστού μας, εγύρισεν εναντίον της κεφαλής των.

Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να χαιρώμεθα πάντοτε, μα περισσότερον την Κυριακήν, οπού είναι η Ανάστασις του Χριστού μας. Διότι Κυριακή ημέραν έγινεν ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακήν ημέραν μέλλει ο Κύριος να αναστήσει όλον τον κόσμον.»

«Τις Κυριακές να μη δουλέψητε ολότελα. Μήτε να πωλήσετε μήτε να αγοράσητε, ούτε χωράφι ούτε αμπέλι να κοιτάζετε, μήτε να φωκαλίζετε τα αχούρια σας· μονάχα να διαβάζετε βιβλία, να μαθαίνετε το καλόν…»

«Αδελφοί μου, πρέπει να εργαζώμεθα τας εξ ημέρας και την Κυριακή να σχολάζωμεν και να πηγαίνωμεν εις την Εκκλησίαν. Το κέρδος που γίνεται την Κυριακήν είναι καταραμένον».

Με την επίδραση του κηρύγματός του τα παζάρια έπαυσαν να γίνονται, το λοιπόν, Κυριακή και μεταφέρθηκαν το Σάββατο, που οι Εβραίοι έχουν αργία. Αυτό όμως έπληττε τα συμφέροντά τους και γι’ αυτό έδωσαν 20.000 γρόσια στον Κουρτ πασά του Μπερατιού, που έβαλε να τον κρεμάσουν… Το ανέμενε ο Άγιος. Έλεγε, δείχνοντας ποιοι απεργάζονταν την εξόντωσή του: «Δέκα χιλιάδες χριστιανοί με αγαπώσι και ένας με μισεί. Χίλιοι Τούρκοι με αγαπώσι και ένας όχι τόσον. Χιλιάδες Εβραίοι θέλουν τον θάνατόν μου και ένας όχι»!

Στο επίπεδο του ελληνικού κράτους, τώρα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυριακή αργία, μαζί με το οκτάωρο εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις και το ΙΚΑ καθιερώθηκαν από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και καταργήθηκαν ή απαξιώθηκαν από τους… δημοκράτες του σήμερα…

Όσον αφορά την επαναφορά της αργίας του Σαββάτου – που «καίει» τους Εβραίους – με την εφαρμογή του Σαββατοκύριακου στις δημόσιες υπηρεσίες (και όχι, για παράδειγμα του… Κυριακοδεύτερου…), αυτό ήταν από τα πρώτα… επιτεύγματα της κυβέρνησης Καραμανλή, με την Μεταπολίτευση. Το επόμενο βήμα γίνεται στις μέρες μας, με την κατάργηση της Κυριακής αργίας….

Χαίρε, το λοιπόν, Ιερουσαλήμ!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *