Έτσι θα βρεις την ιδανική γυναίκα! (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Έτσι θα βρεις την ιδανική γυναίκα! (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Οι πιθανότητες να συναντήσει κάποιος την αδελφή ψυχή είναι ελάχιστα περισσότερες από το να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βρετανία που κατέφυγε στην επιστήμη των μαθηματικών για να βρει την ιδανική σύντροφο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό, αλλά από μια άποψη εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολη υπόθεση η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου. Τι κοινό, όμως, μπορεί να έχουν οι ιδανικοί σύντροφοι με τους εξωγήινους; Η απάντηση είναι ότι βασίζονται στον ίδιο μαθηματικό τύπο. Ο Πίτερ Μπέικους, μεταπτυχιακός φοιτητής στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, βασίστηκε στη διάσημη εξίσωση του Αμερικανού αστροφυσικού Φρανκ Ντρέικ, ο οποίος το 1961 συνδύασε διάφορες παραμέτρους για να υπολογίσει τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών και με τους οποίους ο άνθρωπος είχε κάποιες πιθανότητες να έρθει σε επαφή.

Ο 31χρονος επιστήμονας πίστεψε ότι σε εκείνον τον μαθηματικό τύπο θα έβρισκε την αιτία της μοναξιάς του και με αυτό το σκεπτικό άρχισε μια εργασία με τίτλο «Γιατί δεν έχω σύντροφο». Εκεί ήθελε να εξηγήσει γιατί επί τρία χρόνια αναζητούσε τον έρωτα χωρίς να τον βρει ξεκινώντας από την προϋπόθεση ότι το πρόβλημα δεν ήταν συναισθηματικής φύσης αλλά καθαρά μαθηματικής.

Έτσι θα βρεις την ιδανική γυναίκα. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τα κριτήρια

Η πρώτη παράμετρος που έθεσε ο Μπέικους ήταν η προσωπική του κατάσταση, «άνδρας μόνος, 31 ετών, πτυχιούχος». Το ζητούμενο ήταν «γυναίκα, μεταξύ 24 και 34 χρόνων, ελκυστική, πτυχιούχος, κάτοικος Λονδίνου». Ασφαλώς, τα κριτήρια ήταν υποκειμενικά: «Είμαι ετεροφυλόφιλος, αλλά ο καθένας που θέλει να χρησιμοποιήσει την εξίσωση μπορεί να αλλάξει το φύλο. Προτιμώ μια γυναίκα που ζει στο Λονδίνο γιατί η απόσταση περιπλέκει τα πράγματα, ενώ εξοικονομώ το εισιτήριο του τρένου. Ψάχνω μια κοπέλα πάνω- κάτω συνομήλικη, γιατί αντίθετα από εμένα οι 20χρονες έχουν διαβάσει τo Τwilight. Κι έπειτα δεν ξέρω ποιοι είναι οι Jonas Βrothers», επισημαίνει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα της εξίσωσης δεν προσφέρει πολλές προοπτικές- τουλάχιστον για κάποιον νέο, μορφωμένο άνδρα που ζει στο Λονδίνο. Από τις 30 εκατ. γυναίκες στη Βρετανία μόλις οι 26 κάνουν για τον μεταπτυχιακό φοιτητή, εάν υπολογισθούν οι δεσμευμένες και εκείνες που θα τον έβρισκαν ελκυστικό («απελπιστικά χαμηλές πιθανότητες») με ή χωρίς τη βοήθεια των μαθηματικών. «Ένας σαν κι εμένα έχει 0,0000034% πιθανότητες να συναντήσει την ιδανική σύντροφο μια νύχτα στο Λονδίνο. Ή 1 προς 285.000 πιθανότητες», ήταν το συμπέρασμα του Μπέικους.

Το συμπέρασμα

Περίπου αυτό ήταν το συμπέρασμα του Φρανκ Ντρέικ τη δεκαετία του 1960 όταν ο Αμερικανός αστροφυσικός αναζητούσε εξωγήινους πολιτισμούς. Με βάση την εξίσωσή του υπολόγισε την πιθανή ύπαρξη περίπου 10.000 εξωγήινων μορφών ζωής με τους οποίους ο άνθρωπος θα μπορούσε να έρθει σε επαφή στον γαλαξία. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν από 200 έως 400 δισ. άστρα. Οι πιθανότητες της επαφής, επομένως, είναι μόλις 0,00000003%- κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Όχι ότι τα πράγματα στη Γη είναι πιο εύκολα: Με βάση τις δύο εξισώσεις, οι πιθανότητες να βρει κανείς τον ιδανικό σύντροφο είναι μόλις 100 φορές περισσότερες από το να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, πάντως, προτιμά να κοιτάζει τα πράγματα από την αισιόδοξη πλευρά τους: «Στην έρευνά μου υπάρχει ένα καλό νέο για τους σινγκλ: δεν είναι δικό σας λάθος!», σημειώνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Μπέικους έχει εδώ κι έξι μήνες σύντροφο και μάλιστα όπως την ήθελε: Λονδρέζα, συνομήλικη, ελκυστική. Ενδεχομένως να είναι και εξωγήινη.

Πηγή: TA NEA

——————–

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ειδήσεις από την Αργολίδα, την Ελλάδα και τον Κόσμο. 25 χρόνια στην ενημέρωση, 10 χρόνια στο διαδίκτυο.

 

paratiritisargolida

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *