Η 4η Γιορτή πατάτας από τον Λαογραφικό Όμιλο Διδύμων – Μεγάλη η συμμετοχή

Η 4η Γιορτή πατάτας από τον Λαογραφικό Όμιλο Διδύμων – Μεγάλη η συμμετοχή

Στους πρόποδες του όρους Δίδυμα, στα νότια της Αργολίδας, είναι χτισμένη η γραφική κωμόπολη 1254 κατοίκων, τα Δίδυμα. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία εκδοχή αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν δύο δίδυμα αδέρφια και μια δεύτερη ότι η πρώτη γυναίκα που ήρθε στην περιοχή γέννησε δίδυμα. Ακόμα αναφέρουν ότι η ονομασία του ίσως προέρχεται από τις κορυφές Κονί και Μεγαλοβούνι που είναι ίδιες, ή από το όρος Δίδυμο, που οι κορυφές του ήταν αφιερωμένες στους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

Η καλλιέργεια της πατάτας ,της ντομάτας, της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι σημαντικές ασχολίες για τους ντόπιους όπως και για όλη την Αργολίδα. Ακόμη η κτηνοτροφία και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολεί πολλούς από τους ανθρώπους της περιοχής.

Το βράδυ της Κυριακής 20 Αυγούστου, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου, η 4η Γιορτή πατάτας που καλλιεργείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στο όμορφο χωριό των Διδύμων, που διοργανώθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο Διδύμων και συμμετείχε ολόκληρο το χωριό και πλήθος επισκεπτών.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Διδύμων απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες. Το κύριο χαρακτηριστικό των μελών του είναι η μεθοδικότητα, η προθυμία, η οργάνωση, και ο συντονισμός, στοιχεία που εξασφάλισαν και την επιτυχία της 3ης Γιορτής Πατάτας.

Στόχος της Γιορτής αυτής είναι ταυτόχρονα η προβολή των Διδύμων και της ιστορίας τους, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων και φυσικά αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.

Ομάδα από Διδυμιώτισσες αναβίωσαν και τραγούδησαν με την καρδιά τους, παραδοσιακά, παμπάλαια δημοτικά ξεχασμένα τραγούδια αλλοτινών εποχών. Οι μαθητές του Σχολείου σε συνεργασία με την εμπνευσμένη και αφοσιωμένη Διευθύντρια τους, Αναστασία Βουρλή, παρουσίασαν δυο θεατρικά δρώμενα που έστειλαν μηνύματα ενότητας, συνεργασίας, εργατικότητας, αλληλεγγύης και αγάπης για τη φύση.

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενούσε την γιορτή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Το Μουσείο αποτελεί το αληθινό θησαυροφυλάκιο των Διδύμων ,αφού διασώζει κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των Διδυμιωτών. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής μας, που έγινε με εθελοντικό κόπο και μόχθο κάποιων ανθρώπων που αγαπούν το χωριό τους και τα μέρη μας. Τα εγκαίνια έγιναν 24 Ιουνίου του 2013 .Είναι ένα καλοστημένο, μικρό αλλά πανέμορφο και ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Αντικείμενα απλής καθημερινής χρήσης, αλλά και ιδιαίτερες στολές, νυφικά και έπιπλα από προηγούμενους αιώνες, διακοσμούν τις αίθουσες.

Η 4η Γιορτή Πατάτας έκλεισε με επιτυχία γλέντι και χορούς.

Ο Επόμενος στόχος των Διδυμιωτών πήρε ήδη σειρά ,είναι Γιορτή της αυτοφυούς Τουλίπας που γίνεται στα όμορφα λιβάδια άγριας τουλίπας, κάθε άνοιξη, ακριβώς κάτω από την σκιά του βουνού Δίδυμο, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Εύκολη πρόσβαση, καταπληκτικός βράχος, εξαιρετική θέα και πολύ ευχάριστο κλίμα για αναρρίχηση ακόμα και τις καλοκαιρινές μέρες. Το πεδίο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Απίστευτες οι ομορφιές της Ελλάδας, μέσα σ΄αυτές είναι και τα παραδοσιακά χωριά της, με τις γιορτές και τα καλοκαιρινά πανηγύρια τους.

———————————————-

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ειδήσεις από την Αργολίδα, την Ελλάδα και τον Κόσμο. 24 χρόνια στην ενημέρωση, 9 χρόνια στο διαδίκτυο. Επικοινωνία: gmoustair@gmail.com – giomoustair@gmail.com – 6945984769 – 6998208172

para

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *