Ο Βασιλάκης από την Φορωνέως, το χοροδιδασκαλείο του και το… γυναικείο μεροκάματο

Ο Βασιλάκης από την Φορωνέως, το χοροδιδασκαλείο του και το… γυναικείο μεροκάματο

Τον Βασιλάκη τον θυμάμαι, όταν, αρχές δεκαετίας 70 ανέβαινε, σεινάμενος – κουνάμενος, στο λεωφορείο για Ναύπλιο, φορώντας ριγέ κόκκινο – άσπρο αθλητικό μπλουζάκι με μπορντό παντελόνι,  και πήγαινε επίσκεψη σε μια συγγενή του στη Δαλαμανάρα.

Έμενε στις οδό Φορωνέως, πάνω απ’ τον Αγιάννη, του  Άργους, όπου ένα διάστημα, κάπου τη δεκαετία του 50, διατηρούσε χοροδιδασκαλείο!

Μάλιστα, ο Τάκης Πάλας (Παπανικολάου) από το Σικάγο, θυμόταν ένα περιστατικό, λίγο πριν φύγει μετανάστης στην Αμερική:

Ήταν μια Αποκριά, τέλη του ’50, και στα καφενεία της πλατείας είχε καρναβάλια. Στο καφενείο του Λάζαρου Κούτσα (σ.σ. στην σημερινή Retro) διασκέδαζαν οι Μαρλαγκουτσαίοι, οι χασαπάδες. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μια παρέα γυναικών, μασκαρεμένες τσιγγάνες, και αρχινάνε τα τσιφτετέλια. Μερακλώνουν οι χασαπάδες, μπαίνουν κι αυτοί στο χορό. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που αντελήφθησαν πως οι «τσιγγάνες» ήσαν ο Βασιλάκης και οι… μαθητές του από το χοροδιδασκαλείο! Έγινε το έλα να δεις. Τους πήραν στο κυνήγι στην πλατεία, με τα χασαπομάχαιρα!

Για τον Βασιλάκη ελέγετο αλλά δεν μπορεί να διασταυρωθεί, πως πήγε στον επόπτη εργασίας και κατήγγειλε το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε γιατί τον πλήρωναν… αντρικό μεροκάματο ενώ αυτός απαιτούσε να πληρώνεται με γυναικείο!

Κλασσική ήταν η κίνησή του, όταν τον πειράζανε στο δρόμο τίποτα μαστόρια. Έσκυβε στο έδαφος, τείνοντας τον… πισινό προς το μέρος τους και φώναζε με χάρη:

-Θα πάρω πέτρα!

Η φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Χρήστου Τσίμπου και την βρήκαμε στην Ομάδα «Παλιές φωτογραφίες του Άργους – Ταξίδι στο παρελθόν», με λεζάντα: Υπαίθριο γλέντι κάπου στο Άργος. Ο πατέρας μου (σ.σ. Τάκης) με την παρέα του και με πρωταγωνιστή το Βασιλάκη από τη Φορωνέως. Ήταν και το έναυσμα για το σημερινό σημείωμα. Tον ευχαριστώ.

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

———————————————-

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ειδήσεις από την Αργολίδα, την Ελλάδα και τον Κόσμο. 24 χρόνια στην ενημέρωση, 8 χρόνια στο διαδίκτυο. Επικοινωνία: gmoustair@gmail.com – giomoustair@gmail.com – 6945984769 – 6998208172

para

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τel: 6998208172 / 6945984769 - Ε-mail: giomoustair@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *