ΝΑΥΠΛΙΟ: Όταν ένας καθηγητής φυσικής έφτιαξε την πρώτη ελληνική κονσερβοποιία (pics)

ΝΑΥΠΛΙΟ: Όταν ένας καθηγητής φυσικής έφτιαξε την πρώτη ελληνική κονσερβοποιία  (pics)

Μια σάλτσα σε συσκευασία που σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια! Ξέρετε την ιστορία της εταιρείας Κύκνος;

Το καλοκαίρι του 1911 ο Μιχαήλ Μανουσάκης, o oποίος τότε ήταν ακόμη καθηγητής Φυσικής στο Γυμνάσιο Πειραιώς, έφτιαξε μαζί με τον αδελφό του Κωστή, 1.000 κουτιά τομάτες σε κονσέρβα.

Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας. Και η ιστορία αρχίζει.

Με την ίδρυση της βιομηχανίας ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των προϊόντων της Αργολικής γης και άλλων περιοχών που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια.

Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο είχε το δικό του κυτιοποιίο που έφτιαχνε τις κονσέρβες που γέμιζε η εταιρία.

Είχε θεωρηθεί μια επαναστατική εφεύρεση για την εποχή της, αλλά η δυσκολία στην παραγωγή της την έκανε ένα προϊόν πολυτελείας στην αρχή…

Και ήρθε η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη. Η οικογένεια Παπαντωνίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα του Μιχαήλ Μανουσάκη και το 1914 η παραγωγή έγινε τεράστια! – έφτασε τις 100.000. Ήταν ώρα για αλλαγή περιβάλλοντος, και το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο.

To 1915 συντάχθηκε το καταστατικό της “Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών”, πρώτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, το οποίο σήμαινε ότι όσα λαχανικά δεν έβρισκαν διάθεση άμεσα, θα γίνονταν κονσέρβες αντί να σαπίσουν στα χωράκια ή τα καρότσια και θα πουλιόντουσαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και ταυτόχρονα με τις ιστορικές συνθήκες του πολέμου η κονσέρβα έγινε είδος πρώτης ανάγκης.

Το 1928 οι ιδιοκτήτες εγκατέστησαν στο δεύτερο εργοστάσιό τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές που ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα και απέκτησαν και τρίτο εργοστάσιο στην Αργολίδα – το 1931 άνοιξε άλλο ένα στην Ηλεία.

Ήταν όχι μόνο η παλαιότερη, αλλά και η κορυφαία ελληνική κονσερβοποιία και σύντομα ξεκίνησε και την παρασκευή και άλλων προϊόντων και τις εξαγωγές! Το 1965, παράγει και διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ.

Η εταιρεία, ακόμη και σήμερα, διοικείται από τους απογόνους των ιδρυτών της.

 E-Daily.gr

———————————————-

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FB ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Ειδήσεις από την Αργολίδα, την Ελλάδα και τον Κόσμο. 24 χρόνια στην ενημέρωση, 8 χρόνια στο διαδίκτυο. Επικοινωνία: gmoustair@gmail.com – giomoustair@gmail.com – 6945984769 – 6998208172

para

 

 

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αργολίδας - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα 6998208172 - 6997912002 - e-mail: giomoustair@gmail.com - iasonasm@hotmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *