Ζεστό, θερμαντικό ρακόμελο για τα κρύα βράδια του χειμώνα… (απλή & εύκολη συνταγή)

Ζεστό, θερμαντικό ρακόμελο για τα κρύα βράδια του χειμώνα… (απλή & εύκολη συνταγή)

Ένα από τα αγαπημένα ποτά της εποχής είναι το ευφραντικό ρακόμελο. Λένε ότι για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα δοκίμασε κάποιος στην φραγκοκρατούμενη Πελοπόννησο τον συνδυασμό της θερμαντικής ρακής με θυμαρίσιο μέλι και μπαχαρικά, όπως η κανέλα, και το γαρίφαλο. Σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές, το ρακόμελο γεννήθηκε στο Αιγαίο, με επικρατέστερους διεκδικητές την Κρήτη και την Αμοργό.

Στην ουσία όμως, το μόνο που έχει σημασία είναι η γεύση του, που οδήγησε αρκετούς να το πίνουν σε σφηνάκια παγωμένο ακόμη και το καλοκαίρι. Τώρα όμως είναι η ώρα του ρακόμελου που σερβίρεται ιδανικά ζεστό με παστέλι ή χαλβά μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Το αυθεντικό ρακόμελο φτιάχνεται με καλό θυμαρίσιο μέλι και με σιρόπι ή τεχνητά αρώματα μελιού. Για να το φτιάξετε μόνοι σας, θα χρειαστείτε 1 λίτρο τσικουδιά, 6 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο, 2 sticks κανέλας, 4 καρφάκια γαρίφαλο και προαιρετικά λίγο δίκταμο, ή όπως τον αποκαλούν στην Κρήτη, έρωντα.

Μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά, τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μεγάλη προσοχή και τέλος το αφήνουμε σκεπασμένο για να απελευθερώσουν τα μπαχαρικά όλα τα αρώματά τους. Σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε γυάλινες φιάλες εκτός ψυγείου.

Πηγή: foodscross.com

 

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *