4 βασικοί λόγοι για να στείλουμε το παιδί μας κατασκήνωση

4 βασικοί λόγοι για να στείλουμε το παιδί μας κατασκήνωση

Όταν η σχολική περίοδος πλησιάζει προς το τέλος της, οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται την ”επόμενη ημέρα” – τουλάχιστον μέχρι τις οικογενειακές διακοπές που συνήθως έρχονται αρκετές εβδομάδες μετά. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η κατασκήνωση.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν 4 βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι η κατασκήνωση μπορεί να αποδειχτεί μία όντως πολύ καλή επιλογή:

1. Αυτονομία + αυτοπειθαρχία.

Μέσα από τις όλες διαδικασίες της κατασκηνωτικής περιόδου το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί ανεξάρτητα, ακολουθώντας φυσικά τους κανόνες της ομάδας. Μαθαίνει να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του και ν’ ακολουθεί ένα προκαθορισμένο στις βασικές του γραμμές ημερήσιο πρόγραμμα – κάτι που νομίζουμε ότι θα του χρησιμεύσει ιδιαίτερα στη συνέχεια της ζωής του.

2. Team player.

Το παιδί, μαθαίνει επίσης να λειτουργεί ως μέλος μίας μικρής κοινωνίας, της ομάδας – με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ως ίσος απέναντι σε ίσους. Είναι κάτι που πολλές φορές στην οικογένεια, λόγω της υπερπροστασίας που δείχνουν οι γονείς, δεν το βιώνει όπως θα έπρεπε.

3. Επαφή με την φύση.

Η επαφή με τη φύση είναι πραγματικά πολύ σημαντική – ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα και έχουν πολύ σπάνια παρόμοιες ευκαιρίες. Μπορεί να λειτουργήσει δε, πραγματικά, πολύ ευεργετικά στο χαρακτήρα του παιδιού.

4. ”Οι μπαταρίες φορτίζουν”.

Το παιδί μέσα στα πλαίσια της κατασκηνωτικής περιόδου, θα κάνει νέους φίλους, θα παίξει, θ’ αθληθεί, θα γνωρίσει νέες εμπειρίες και θα επιστρέψει στο σπίτι με ”γεμάτες” τις μπαταρίες – κάτι ιδιαίτερα απαραίτητο μετά το σχολικό εννιάμηνο.

Φυσικά, προυπόθεση για τα παραπάνω είναι η σωστή επιλογή της κατάλληλης κατασκήνωσης. Εδώ οι γονείς θα πρέπει έχουν κάνει από πριν κάποιες απαραίτητες κινήσεις που θα μπορέσουν να τους διασφαλίσουν -στο μέτρο του δυνατού φυσικά- την ορθότητα της επιλογής.

Πιο συγκεκριμένα:

> Έρευνα του ποιος διοργανώνει την κατασκήνωση, τι εμπειρία έχει στο συγκεκριμένο αντικείμενο και τι φήμη τον ακολουθεί.

> Αναζήτηση οικογενειών που έχουν στείλει κατά το παρελθόν τα παιδιά τους στη συγεκριμένη κατασκήνωση και συζήτηση μαζί τους για το ποιες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισαν.

> Τέλος, προσεκτική μελέτη του προγράμματος που ακολουθεί η κάθε κατασκήνωση ώστε να δούν εάν και τι έχει πραγματικά να προσφέρει στο παιδί τους καθώς κι εάν τα ενδιαφέροντα του ταιριάζουν με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες (καθώς π.χ. άλλα παιδιά αγαπούν περισσότερο τις αθλοπαιδιές κι άλλα τη χειροτεχνία).

Φυσικά, δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που θα διασφαλίσει εκ των προτέρων την επιτυχημένη επιλογή κατασκήνωσης – οι παραπάνω ενέργειες ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

praktikesidees.gr


ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ασφαλίστε απόλυτα τις ηλεκτρονικές συσκευές σε σπίτι με παιδιά

Ασφαλίστε απόλυτα τις ηλεκτρονικές συσκευές σε σπίτι με παιδιά

Προφυλάξτε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας από τα παιδιά σας (και το αντίστροφο) με αυτούς τους σίγουρους τρόπους. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που … Διαβάστε περισσότερα


Όταν τα παιδιά λένε άσχημες κουβέντες…

Όταν τα παιδιά λένε άσχημες κουβέντες…

Δε βιάζονται να μεγαλώσουν, απλά «παπαγαλίζουν» τις βρισιές που ακούνε στις συζητήσεις των μεγάλων, χωρίς να καταλαβαίνουν τη σημασία τους. … Διαβάστε περισσότερα


Γιατί οι εντριβές με οινόπνευμα είναι επικίνδυνες για σας και τα παιδιά σας

Γιατί οι εντριβές με οινόπνευμα είναι επικίνδυνες για σας και τα παιδιά σας

Οι εντριβές με οινόπνευμα είναι το γνωστό γιατροσόφι της γιαγιάς, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί για ανακούφιση από κρύωμα ή πυρετό. … Διαβάστε περισσότερα


Προσοχή: Μη δίνετε στα παιδιά τα φάρμακα με το κουταλάκι

Προσοχή: Μη δίνετε στα παιδιά τα φάρμακα με το κουταλάκι

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί τους γονείς, πως η συνήθεια να δίνουν στα μικρά παιδιά τους τα φάρμακα με το … Διαβάστε περισσότερα


Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Το σύνδρομο Asperger πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό γιατρό, ο Hans Asperger, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την πάθηση … Διαβάστε περισσότερα


«Μένουμε μαζί για τα παιδιά»: Σωστό ή λάθος;

«Μένουμε μαζί για τα παιδιά»: Σωστό ή λάθος;

«Μένω στο γάμο μου για χάρη των παιδιών». Αυτή η φράση αποτελεί μια από τις πιο κοινές «δικαιολογίες» που ακούω …Διαβάστε περισσότερα


Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *