Πύργος του Άιφελ:Η Google τιμά τα γενέθλια του διάσημου μνημείου με το σημερινό της doodle

Πύργος του Άιφελ:Η Google τιμά τα γενέθλια του διάσημου μνημείου με το σημερινό της doodle

Ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα μνημεία παγκοσμίως, τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Συγκεκριμένα, σήμερα, συμπληρώνονται 126 χρόνια από τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1889!

ΑΙΘΟΥΣΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Τοποθετημένος στην καρδιά του Παρισιού, ο επιβλητικός πύργος έχει ύψος 325 μέτρα, ενώ δημιουργός του ήταν ο Γουστάβο Άιφελ από τον οποίο πήρε και το όνομά του! Μέχρι το 1931 μάλιστα, ήταν το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, μέχρι που τον ξεπέρασε το Empire State της Νέας Υόρκης! Συνολικά, ζυγίζει 10.000 τόνους, ενώ διαθέτει τρία επισκέψιμα επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχει και εστιατόριο.

ΑΙΘΟΥΣΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥΑξίζει να αναφερθεί, ότι αρχικά ο Πύργος και κυρίως ο τρόπος κατασκευής του επικρίθηκε από πολλούς, καθώς θεωρείτο αντιαισθητικός, ενώ δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα. Σήμερα θεωρείται σπουδαίο δείγμα διαρθρωτικής τέχνης, ενώ ως γνωστόν έχει εμφανιστεί αμέτρητες φορές σε ταινίες του Hollywood.

Κάτι άλλο που ίσως πολλοί να αγνοούν, είναι ότι ο Άιφελ είχε αρχικά πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος περίπου μία 20ετία και στη συνέχεια θα γκρεμιζόταν, όταν και η ιδιοκτησία του θα επέστρεφε στα χέρια του Δήμου. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε να μη γκρεμιστεί ποτέ, για λόγους επικοινωνίας. Σήμερα λοιπόν, μπορεί να θεωρείται σήμα κατατεθέν του Παρισιού αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας, αλλά παλαιότερα οι επικριτικές απόψεις όπως αυτή του μυθιστοριογράφου Γκυ ντε Μωπασσάν, που πήγαινε κάθε μέρα στο εστιατόριο του πύργου γιατί εκεί ήταν το μοναδικό μέρος που δεν… φαινόταν, ήταν πολύ συχνές! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι κάθε παριζιάνικο παράθυρο έχει θέα τον πύργο του Άιφελ!

queen.gr

 

Paratiritis-news.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Ε-mail: paratiritisargolida@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *